Mikä on SM-Karaoke?

SM-Karaoke  –kilpailu on virallinen jo vuonna 1995 tavaramerkillä rekisteröity laulukilpailu.

Kilpailussa ei ole tyylirajoitteita eli kaikki taustan päälle laulettu musiikki sopii iskelmästä rokkiin ja jazzista klassiseen tai elektroniseen poppiin.

Kilpailu toimii ponnahduslautana ja antaa avaimia laulajanuralle.

SM-Karaoke-kilpailun tuotemerkin ja sen oikeudet omistaa Goodprea Oy ja tuotannosta vastaa Storia Productions Oy eli Tuottajat.

Historiaa

Ensimmäiset Karaoken SM-kilpailut pidettiin Tampereen Ohjelmanaisten toimesta vuonna 1991, jolloin voiton vei Nathalie Smous. Vuonna 1994 JR-Viihteen Jarmo Rahkonen otti ohjat ja pyöritti suosittua kilpailua kymmenisen vuotta.

Rahkonen muistelee kisakeikkoja mahtuneen yhteen vuoteen parisensataa ja niiden keränneen laulajia jopa neljästäkymmenestä ylöspäin kisapaikkaa kohden. Kymmenen vuotta keikkailtuaan Rahkonen päätti myydä SM-kisat eteenpäin Goodprea Oy:lle. SM-kisat jatkuivat satunnaisesti ja  pienemmässä mittakaavassa toisten kilpailujen yhteydessä.

Vuonna 2014 Goodprea Oy yhdisti voimansa KSF Entertainment Group Ltd:n kanssa, ja kilpailu palasi entiseen loistoonsa. Viime vuosien SM-kilpailu on kerännyt kymmenittäin taitavia laulajia ympäri Suomen, ja kilpailussa menestyneitä on nähty myös muilla estradeilla kuten The Voice of Finlandissa sekä kansainvälisessä KWC-kilpailussa eli Karaoken MM-finaalissa.

Vuonna 2018 SM-Karaoken järjesti Goodprean kanssa tapahtuma-alan monipuolinen yhtiö Storia Productions Oy, jossa vaikuttavat aiempienkin karaoken SM-finaalien sekä KWC-kilpailun tuottajat Luca Gargano ja Johanna von Hertzen.

Vuoden 2018 SM-Karaoken finaali käytiin huhtikuun alussa Tahkolla Piazzan salissa, ja vuoden 2019 finaali lauletaan Tahkolla taas huhtikuussa.

Osallistuminen

 Kilpailun säännöt ja arviointi

  • Osallistujan tulee olla 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen tai vähintään kolme vuotta Suomessa vakituisesti asunut henkilö.
  • Kilpailussa saa laulaa millä tahansa kielellä.

Tuomarit arvioivat laulajia näillä kriteereillä:

1. Lauluääni & tekniikka

  • lauluäänen laatu sekä hallinta, skaala, dynamiikka ja äänenväri
  • nuotissa pysyminen, ajoitus, hengitys, taito ja kielen ääntäminen

2. Tulkinta & esiintyminen

  • ilmaisu, musikaalisuus, tekstin tulkinta, yksilöllisyys ja kappalevalinnan sopivuus
  • lavakarisma, itseluottamus, liike, pukeutuminen, yleisön reaktiot
SM-Karaoke promokuva 6