Category: Yleinen

Karaoken SM-kilpailussa haetaan hienoja laulajia, kokonaisvaltaisia viihdyttäjiä ja persoonallisia tulkitsijoita. Yli 500 alkukarsintoihin ja videokilpailuun osallistuneesta laulajasta vain viisi pääsee lopulta palkinnoille.

Maaliskuun aluefinaaleista noin 60 laulajaa selvittää tiensä Tahkolle. Kaksipäiväinen finaalitapahtuma Tahkon Piazzassa huipentuu lauantaina 6.4. finaalikierrokseen, jossa on mukana enää 12 parasta laulajaa.

Finaaliviikonloppuna kuullaan kolme laulukierrosta: yksi perjantaina ja kaksi lauantaina. Perjantain kierroksen jälkeen kukaan ei putoa, mutta lauantain viimeiselle kierrokselle pääsevät enää 12 parasta laulajaa. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tekstiviestein, ja kaksi laulajaa pääsee yleisöäänillä lauantain finaaliin.

Karaoken SM-kilpailu on tänä vuonna uudistunut niin, että sukupuolisarjoista on luovuttu, ja suomenmestariksi kruunataan vain yksi laulaja. Voittajalle on luvassa tittelin lisäksi myös oman kappaleen tuotanto, räätälöity artistivalmennusohjelma sekä laadukas äänentoistopaketti. Erilaisia palkintoja jaetaan kaikkiaan viidelle parhaalle, ja koko kahdentoista kärki on myös mukana Suomen tulevien MM-edustajien valinnassa.

Uudistettu pistesysteemi ja tekstariäänestyksen merkitys

Kaksipäiväisen karaoken SM-finaalin aikana jokainen kilpailija laulaa kaksi kisakierrosta, jotka tuomaristo pisteyttää. Arviointikriteereinä ovat lauluääni, tekniikka, tulkinta ja esiintyminen. Sallittuja ovat kaikki genret ja laulukielet. Tänä vuonna SM-finaali lauletaan Singalla, eli laulajien tulee valita kolmen kappaleen ohjelmistonsa www.singa.com-sivulta.

Kilpailijoiden laulunumerot arvotaan ja julkaistaan hyvissä ajoin ennen kisaa, ja laulunumerot toimivat myös äänestysnumeroina yleisölle. Perjantaina lauletaan numerojärjestyksessä ja lauantaina käänteisessä järjestyksessä.

Kisan pisteytystä on jälleen uudistettu vähän: kuten viime vuonnakin toinen kierros painaa enemmän kuin ensimmäinen, mutta nyt yleisöäänistä ei saa viime vuoden tapaan pisteitä, vaan kaksi laulajaa pääsee tekstareilla finaalikierrokselle. Sukupuolikategorioita ei ole, eli tuomaristo valitsee kahden kisakierroksen jälkeen kymmenen laulajaa, joiden lisäksi kaksi eniten tekstiviestiääniä saanutta muodostavat TOP12-finalistit. Finaalikierrokselle lähdetään aiemman sijoituksen mukaisista lähtökuopista puolen pisteen välein.

Ensimmäinen kierros painaa siis vaakakupissa vähemmän ja toimii hyvänä lämmittelynä. Ensimmäisen kierroksen pisteet julkaistaan kierroksen päätteeksi. Toisen kierroksen pisteet kerrotaan kahdella ja lasketaan yhteen ensimmäisen kierroksen kanssa. Näin saadaan 10 eniten pisteitä saanutta. Tasapisteissä tuomaristo äänestää tuloksista. Top-kympin seuraksi kolmannelle kierrokselle nostetaan jäljelle jääneistä laulajista kaksi eniten yleisöääniä saanutta.

Kolmannen kierroksen pisteisiin ei enää ynnätä ensimmäisten kierrosten pisteitä, mutta aiemmat suoritukset huomioidaan 0,5-6 lähtöpisteellä. Eli aiempien kierrosten ykkönen saa finaalikierrokselle 6 lähtöpistettä, kakkonen 5,5 pistettä, kolmonen 5 pistettä jne. kunnes kahdestoista finalisti lähtee 0,5 pisteestä.

Tällaiseen systeemiin on päädytty kehityspohdinnassa, jossa halutaan sekä huomioida aiempien kierrosten tulokset että antaa jokaiselle finaalikierrokselle päässeelle mahdollisuus voittaa. Kun joskus aiemmin kaikki pisteet laskettiin yhteen, olivat erot finaalikierrokselle tullessa jo niin suuria, ettei joillakin ollut edes teoreettista mahdollisuutta kärkeen. Kun taas aloitettiin finaali täysin puhtaalta pöydältä, tuntui se joistain epäreilulta niitä kohtaan, jotka olivat ensimmäisillä kierroksilla onnistuneet hurjasti muita paremmin. Olemmeko vihdoin kehittäneet kaikkia tyydyttävän pistejärjestelmän karaoken SM-kisaan? Näin uskomme!

Kakkoskierroksen ja finaalikierroksen pisteet sekä yleisöäänestyksen tulokset julkaistaan kisan jälkeen, ja myös yleisön suosikki palkitaan erikseen.

Kilpailijoiden ei kannata tämän enempää pohtia pistesysteemiä, sillä tärkeintä on kuitenkin, että jokainen esittää SM-finaalissa hyvillä mielin omaa parastaan.

SM-Karaoke 2019 finaaliaikataulu:

PE 5.4
14.00-17.00 Päiväkaraoke, Ukko + Kisainfo päivystää
18.00-23.00 SM-karaoken ensimmäinen kierros, Piazzan Vintti (suora lähetys ISTV:llä)
23.00 Irina, Piazza
Keikan jälkeen Piazzassa dj ja yläkerran Vintillä yleisökaraoke
Ensimmäisen kierroksen pisteet julkistetaan keskiyöllä.

LA 6.4
12.00-16.00 Päiväkaraoke, Ukko
12.00-15.00 Laulu- ja karaokeworkshopit, Sokos Hotel
16.00-20.30 SM-karaoken toinen kierros, Piazza (suora lähetys ISTV:llä)
21.00-22.45 SM-karaoken finaali ja palkintojenjako, Piazza (suora lähetys ISTV:llä)
23.00 Petra, Piazza
Keikan jälkeen Piazzassa dj ja Vintillä yleisökaraoke
Lopulliset pisteet julkaistaan sunnuntaina.

Tervetuloa Tahkolle seuraamaan SM-karaoken loppukilpailua ja kannustamaan Suomen parhaita karaokelaulajia!